Yarışmanın Amacı
Ülkemizde meslekî ve teknik eğitimin niteliğinin artırılması, toplumda bu alanda farkındalık oluşturulması, lise ve üniversite öğrencilerinin eğitimleri sürecinde edindikleri bilgiyi beceriye dönüştürebilen, ürün geliştirebilen, bilimsel düşünebilen, girişimci ve rekabetçi bireyler olarak yetiştirilmesi, endüstriyel ve teknolojik gelişmelerin tanıtılması, sergilenmesi ve deneyimlerinin paylaşılması amacıyla Bakanlığımızca düzenlenen yarışmanın On üçüncüsü bu yıl 10-12 Nisan 2019 tarihleri arasında Samsun Yaşar Doğu Spor Salonunda gerçekleştirilecektir.
Her yıl düzenlenen yarışma, düzenlendiği kentin kültür yapısına, değerlerine ve dünyadaki değişimler de dikkate alarak yenilenmekte ve geliştirilmektedir.
Samsun'da yapılacak olan yarışmanın Araştıran, üreten, öğrenen, geliştiren, genç ve çalışkan yeni neslin teknolojik kuşak ile tanışmasına ortam hazırlamak amacıyla Teması Endüstri 4.0 ı, sloganı ise “Yapay Zeka” olarak belirlenmiştir.
Yarışma Kategorileri
- Temalı
- Çizgi İzleyen
- Hızlı Çizgi İzleyen
- Sumo, Mini Sumo
- Robotino (Hareketli Robotlar)
- İnsansız Hava Aracı (Mini Drone)
- İnsansı Robotlar
- Endüstriyel Robotik Kol
- Tasarla-Çalıştır
- Yumurta Toplama (Caretta Caretta)
- Serbest Proje
olmak üzere toplam 12 kategoriden oluşmaktadır.
Organizasyon
Yarışma kategorilerine ait platformların tasarımı, yapımı, görsel dokümanların tasarımı, basımı, ulaşım, konaklama ve yiyecek içecek hizmetleri, yarışmanın sistem yazılımı web sayfasının (robot.meb.gov.tr) tasarım ve yönetimi bilişim altyapısı yarışmanın canlı yayınlanması kısaca organizasyonun tamamı Genel Müdürlüğümüz rehberliğinde okul/kurumlarımızın alan öğretmen ve öğrencilerince yapılmakta giderleri, Bakanlığımız bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanmaktadır.
Yarışma uygulama kılavuzunu, yarışma kategorilerinin dokümanlarını hazırlamak, bilişim ve organizasyon hizmetlerini gerçekleştirmek, yarışma İlindeki görevlilere yapacakları işlerde rehberlik ve teknik danışmanlık yapmak üzere okul/kurumlarımız ile üniversitelerden öğretmen ve öğretim üyeleri Teknik Danışman olarak görevlendirilmektedirler.
Yarışma süresince yarışmacıların iş güvenliği iş kazası sigortaları yapılmakta yarışmacılara yarışma süresince öğlen ve akşam yemekleri ücretsiz olarak verilmektedir.
Yarışmanın Uygulama Kılavuzu, yarışma kategorileri ve kuralları, yarışma duyuruları ile başvuruları robot.meb.gov.tr adresinde yayınlanmaktadır.
Destekleyen Kurumlar
Tübitak
2013 yılından itibaren TÜBİTAK iş birliğinde yürütülen yarışmada kategorilerinde dereceye giren yarışmacı ekipler Bakanlığımız ve TÜBİTAK tarafından ödüllendirilmektedir.
Tika
Uluslararası yarışmaya Bakanlığımıza bağlı resmî ve özel ortaöğretim kurumlar ile üniversiteler dışında yurtdışından özellikle de TİKA’nın iş birliği yaptığı ülkelerden yarışmacı ekipler katılmaktadır.
Hakemler ve Juri
Yarışmanın Jürisi, üniversitelerin yarışma ile ilgili alanların öğretim üyelerinden TUBİTAK tarafından oluşturulmakta, yarışma müsabakalarını / maçları yönetmek üzere üniversitelerin robot kulübü/topluluğu üyelerinden görevlendirilen öğrenciler yapmaktadır.
Başvuru İçin Gerekenler
Lise ya da üniversite seviyesinde bir okulda kayıtlı olan öğrenciler başvuru yapabilir. Yarışmaya katılabilmek için öncelikle ekip oluşturmak gerekmektedir. Ekipler bir danışman ve iki öğrenciden oluşmaktadır. Yarışmaya katılabilmek için ilan edilen kategorilerden birisinin seçilmesi gerekir. Bir ekip birden fazla kategoride yarışabilir.