MEB-JICA
4. ROBOT YARIŞMASI
06-07 MAYIS 2010ANKARA
TEMALI YARIŞMA KATEGORİSİ
“UZAK ÜLKE, YAKIN DOST”
ERTUĞRUL FİRKATEYNİ FACİASININ ANLAM VE ÖNEMİ
 
1887 yılında, Japonya İmparatoru Meiji’nin yeğeni Prens Komatsu, eşiyle birlikte Osmanlı İmparatorluğu’nu ziyaret etmiş ve Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdulhamit tarafından kabul edilmiştir. Bunun üzerine, Sultan II. Abdülhamit, Tuğamiral Osman Paşa komutasındaki Ertuğrul Firkateyni’ni toplam 650 mürettebatıyla birlikte Temmuz 1889’da Japonya’ya göndermiştir. Haziran 1890’da heyet Yokohama Limanı’na ulaşmış, Tuğamiral Osman Paşa, Osmanlı İmparatorluğu yüksek nişanını İmparator Meiji’ye takdim etmiştir.
 
Ertuğrul Fırkateyni, Japon sularında kaldığı üç ay boyunca etrafındaki binlerce Japon kayığına 50 kişilik bandosuyla konserler vermiştir. Ertuğrul Firkateyni Eylül 1890’da dönüş yolculuğuna çıkar, ancak Kobe’ye doğru yol almakta iken, Wakayama Eyaleti Kishu açıklarında tayfuna yakalanır. Şiddetli rüzgar ve büyük dalgalar arasında Ertuğrul Firkateyni, Kashinozaki deniz fenerine doğru seyrederken maalesef kıyıdan yaklaşık 40 metre açıkta kayalıklara çarpmış ve batmıştır.
 
Bu gemi kazası, Osman Paşa himayesindeki 587 mürettebatın ölümüyle sonuçlanan büyük bir faciadır. Bu esnada, çevredeki halkın özverili çabaları sonucu 69 denizci kurtarılmış, daha sonra da duyarlılık gösterilerek Japon Donanması’na ait “Kongou” ve “Hiei” isimli savaş gemileriyle İstanbul’a ulaştırılmıştır. Ayrıca kazazedeler ve geride kalan aileleri için Japonya çapında yardım toplanmıştır. Ertuğrul Furkateyni’nin başından geçen bu kaza her ne kadar çok elim bir olay olsa da, ardından hem Japon Hükümeti’nin hem de Japon halkının gösterdiği yakın ilgi Türklerin gönlünü fethetmiştir.
 
Ertuğrul Firkateyni’nin Japonya’yı ziyareti ve meydana gelen bu facia, günümüzde iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin başlamasına vesile olarak görülmektedir. Kazada ölenlerin anısına kazanın meydana geldiği Wakayama Eyaleti Kushimoto ilçesinde Ertuğrul Firkateyni Şehitleri Anıtı” inşa edilmiştir. İlk anıt Japonlar tarafından 1891’de dikilirken, 1929 yılında yine Japonlar tarafından genişletilmiştir. Şehitlik Anıtı, 3 Haziran 1929 tarihinde Japon İmparatoru tarafından da ziyaret edilmiştir. 1937’de Türkiye tarafından restore edilen anıt önünde her yıl düzenli olarak anma törenleri yapılmaktadır.
 
Kuşimoto’da bir de müze bulunmaktadır. 1974 yılında inşa edilen "Türk Müzesi"nde Ertuğrul Fırkateyni’nin maketi, gemideki asker ve komutanların fotoğrafları ve heykelleri bulunmaktadır. Ayrıca, Kushimoto’nun kardeş şehir olduğu Mersin’de de Kushimoto’daki ile aynı formda “Refah Şehitleri Anıtı” inşa edilmiştir Şehitler arasında Hasan Âli Yücel'in annesi Neyyire Hanım tarafından dedesi ve Can Yücel'in büyükdedesi Kaptan Âli Bey de bulunmaktaydı. 2010 yılı, Ertuğrul Firkateyni’nin iki ülkenin dostluğundaki yerinin 120. yılı anısına “Türkiye`de Japonya Yılı” ilan edilmiştir.

  Ziyaret: 1722    Ziyaretçi: 870