TEMALI KATEGORİSİ SIK SORULAN SORULAR
  • Soru : Merhaba. Telgraf Makinesine yanlışlıkla 10 sn üzerinde basmamız durumunda ne olacak.
Cevap:  Telgraf Makinesine 10 sn ve üzerinde basılması durumunda üç katlı ışıklı kolonda yanmakta olan sarı, yeşil ve kırmızı lambalar sönecek ve sistem de mevcut yazılmış olan karakterler silinmeden ekranda kalmaya devam edecektir.
Soru : Yarışma platformunda bulunan G6 Telgraf Makinesi ile TAMAM mesajını yazarken TAMA yazıp son harf için çizgi çizgi ( - - ) işlemini yazdığımızda ekranda M harfi oluşmaktadır. Bu esnada yarışma bitmiş kabul edilecek mi?

Cevap: Telgraf Makinesi ile TAMA yazılıp son harf için çizgi çizgi ( - - ) işlemi yazıldığında ekranda M harfi oluşacak ancak yarışmacı tarafından karakter yollandı işlemi yapılmadığı için yarışma bitmiş kabul edilmeyecektir.
Karakter yollandı bilgisi yarışmacı tarafından gönderildiği anda ekrandaki çizgi çizgi ( - - ) karakterleri silinecek ve sadece TAMAM yazısı kalacak bu esnada kronometre duracak ve yarışma bitmiş kabul edilecektir.
  • Soru  : Merhaba. 1. Denizde hareket eden robotumuz parkur gorevi bittikten sonra köşelere çarpması ceza puanı oluşturur mu ?
2. Mors mesaj gönderim süreleri pdf te belirtilen sürelerle aynı mi olacak.?
Cevap : 1. Otonom Robotun deniz parkurundaki görevlerini bitirdikten sonra köşelere çarpması durumunda ceza puanı oluşmaz.
2. Mors mesajı gönderim süreleri pdf te belirtilen sürelerdeki gibidir.
  • Soru  : İkinci Robot telgraf hatlarını tek seferde alıp yerleştirecegi yere tek seferde götürebilirmi?
Cevap: Mekanizma tasarımınız uygunsa götürebilir.
  • Soru  : Uygulama klavuzu 14.maddede 1 ögrenci 3 yarışmaya katılabilir diyor. Acaba farklı 3 kategoride mi katılabilecek yoksa bir ögrenci örneğin temalı kategrosinde 2 farklı araçla yarışmaya katılabilir mi? Teşekkürler.
Cevap: Temalı kategorisine bir ekip sadece bir robot ile katılabilir. Aynı ekip iki farklı robot ile katılamaz.
  • Soru   : Geminin başlangıç yeri animasyondaki gibi sağ köşemi olacak yoksa başlangıç yeri sağda, ortada yada solda olması fark etmiyor mu?
Cevap: Otonom robotu yarışmacı başlangıç noktasında sağ, sol veya orta noktaya koyup başlayabilir.
  • Soru  : 2. Robotun gerçekleştireceği 5. görev telgraf hatlarının taşınmasında, animasyonda tek tek taşınıyorlar iken yaptığımız robotta uygun düzenek ile hepsini birden alarak yerlerine bırakabilirmiyiz. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Cevap: Mekanizma tasarımınız uygunsa hepsini aynı anda alabilirsiniz.
  • Soru  : iyi çalışmalar. Temalı kategorisinde gemi kenara her çarptığında puan düşecek deniyor. Peki sürtünerek giderse nasıl bir puan azalması yapılacak.
Cevap: Gemi kenara sürekli sürtünüyor ise temas ettiği ilk an için ceza puanı uygulanır ve hakem kararı ile ilk temas ettiği noktanın başlangıcına alınarak devam etmesi sağlanır.
  • Soru  : Gemi parkurunda 4. bölgede gemi beyaz bandı görüp durduktan sonra (motorlar stop) mors kodunu çözünceye kadar (yaklaşık 40-45 saniye sürüyor) gemiyi pozisyonunda tutmak için motorları çalıştırmak gerekir bu durum kurallarda belirtilen gemi duracak kuralına aykırımı? Aksi durumda gemi hiç bir şekilde pozisyonu korumuyor. Akıntı etkisi ile duvarlara çarpıyor. Bu da ceza puanı oluyor. Bu durumu açıklığa kavuşturabilirmisiniz. 
Cevap: 4. alanda  gemi beyaz bandı görüp durma işlemini gerçekleştirdikten sonra 5. alana hareket etmemek kaydı ile konumunu korumak için 4. alanda hareket edebilir.
  • Soru  : Suda giden robot ilk harekete başlamadan önce sırtını duvara yaslayarak üzerine obje koyulduktan sonra duvardan ayrılıp başlamış olsa puan kaybeder mi?
Cevap: Yarışma başlamadan önceki 1. Robot ilk yerleşim esnasında arkaya teması ceza puanı gerektirmez. Üzerine malzemeyi aldıktan sonra ileri hareket eder (temas noktasından ayrılır) ve tekrar geri gelerek arkaya yada yanlara çarpar ise ceza puanı alır.
  • Soru  : kolay gelsin. öğrencilerimiz kumanda olarak klavye kumandası kullanmak istiyorlar bu bir soruna sebep olur mu? parkurdaki robotta daha hızlı işlem yapmak için usb kablolu klavye kullanmayı istiyoruz. kolay gelin iyi çalışmalar
Cevap: Kullanabilirsiniz.
  • Soru  : Merhaba,1) Pistte Ankara, Sivas ve Erzurum'da bulunan telgraf makinelerinin bir işlevi var mı? 2) Pistte bulunan direk ve telleri, aldığımız yere geri koymak şartıyla yerlerinden oynatabilir miyiz? 3) Görev olarak yerleştirilecek telleri alış ve bırakış sırası önemli mi? İstediğimiz telden başlayabilir miyiz? 4) Taşınacak olan direk ve teller hangi metalden imal edilecektir? Teşekkür ederim , iyi günler. 
Cevap:
  1. Platformdaki G3 ve G4 noktalarında telgraf makineleri çalışır durumdadır.Diğer telgraf makineleri temsilidir.
  2. Görev malzemesini yerinden almanız durumunda robotunuz görevi tamamlayacağı yere doğru hareket etmiş ise o göreve başlamış kabul edilir.
  3. Telgraf tellerinin alınmasında ve bırakılmasında sıralama yoktur. Yarışmacı istediğinden başlayabilir.
  4. Telgraf direğinin özelliği klavuzda verilmiştir. Üst noktaya tutturulan 10x20x1 mm kalınlığında içi boş metal  profilin özelliği demirdir.
Telgraf hatlarında kullanılan 10x10x1 mm kalınlığında içi boş metalprofilin özelliği demirdir.
 
  • Soru  : Telgraf makinasındaki çekme yayının gücü ile ilgili bilgi verir misiniz? Serbest uzunluk tel çapı sarım sarısı vb. 
Cevap: Telgraf Makinesine en az 100 gr ağırlık uygulanması durumunda mors kodu gönderilebilmektedir ve  zemine 1cm kala kontak mesafesinde iletim sağlanmaktadır.
Yay tel çapı     : 0,30 mm
Yay çapı         : 3mm
Yay  boyu       : 26mm
Yay sarım sayısı : 26 sipir
  • Soru  : Temalı yarışmasında direklerin üstüne konacak olan profiller hangi metalden olacak? Teşekkürler. 
Cevap: Telgraf direğinin üst noktasına tutturulan 10x20x1 mm kalınlığında içi boş metal  profilin özelliği demirdir.
  • Soru  : 1- Telgraf telleri hangi metalden. Ya da Alüminyum mu değil mi? 2- Telgraf tellerinin koordinatlarını (X-Y) paylaşabilir miniz? 
Cevap: 1 Telgraf hatlarında kullanılan 10x10x1 mm kalınlığında içi boş metal  profilin özelliği demirdir.
2. Kılavuzdaki şekil-2 yarışma platformu ızgaralı üst görünüm de ölçülü çizimler mevcuttur. Koordinatları buradan hesaplayabilirsiniz.
  • Soru : Telgraf direğinin dikilecek yeri zemin den 100 mm aşağı da olacak değil mi ?
Cevap: Klavuzda sayfa 14 de anlatıldığı gibi; Telgraf direği dikilecek alan yeşil renkli zemin içerisinde 70 mm çapında ve 100 mm derinliğinde yapılacaktır.
  • Soru : İyi calismalar. Temalı kategorisinde telgraf makinesinin basma kuvveti ne kadardır acaba. Farklı türden yay kulanarak denedik. Sert bir yay olunca robotümünün ağırlığında dolayı basamiyoruz sertti yoksa yumusak bir yayım kullanılacak açaba. 
Cevap: Telgraf Makinesine en az 100 gr ağırlık uygulanması durumunda mors kodu gönderilebilmektedir ve  zemine 1cm kala kontak mesafesinde iletim sağlanmaktadır.
Yay tel çapı     : 0,30 mm
Yay çapı         : 3mm
Yay  boyu       : 26mm
Yay sarım sayısı : 26 sipir