Ülkemizde meslekî ve teknik eğitimin niteliğinin artırılması, toplumda bu alanda farkındalık oluşturulması, lise ve üniversite öğrencilerinin eğitimleri sürecinde edindikleri bilgiyi beceriye dönüştürebilen, ürün geliştirebilen, bilimsel düşünebilen, girişimci ve rekabetçi bireyler olarak yetiştirilmesi, endüstriyel ve teknolojik gelişmelerin tanıtılması, sergilenmesi ve deneyimlerinin paylaşılması amacıyla düzenlenen 12. MEB Robot Yarışması, Genel Müdürlüğümüzün tanıtım filmi, sinevizyon ve Temalı yarışma kategorisi animasyonu gösteriminin ardından Sayın Bakanımızın açılış konuşması ile başladı.
Kadim bir uygarlık merkezi olan Sivas´a hoş geldiniz" diyerek yarışmaya katılan Azerbaycan, Arnavutluk, Cezayir, Bosna-Hersek, Gürcistan, Romanya, Kazakistan, Lübnan, Meksika, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Pakistan, İran ve Tunus ülkelerinin ve lise ve üniversitelerimizin yarışmacılarını ve konukları selamlayan Sayın Bakan Yılmaz, yarışma ile mesleki ve teknik eğitimin niteliğinin artırılması ve toplumda bu alanda farkındalık oluşturulmasını amaçladıklarını söyledi.
Hızla değişen dünyada her geçen gün yeni teknolojilerin geliştirildiğine işaret eden Yılmaz, yarışmanın odağındaki robot temasının da hayatın pek çok alanında kendine yer bulan önemli bir kavram olduğunu vurguladı.
Genel Müdürümüz Sayın Osman Nuri Gülay, törende yaptığı konuşmada Sayın Bakanımızın yarışmaya destek vermesinin mesleki ve teknik eğitimin geleceği için çok önemli olduğunu ifade etti.
Yarışmayı "havasının sert, insanının mert olduğu, Yiğidolar diyarı Sivas´ta" gerçekleştirmenin heyecanını ayrıca yaşadıklarını belirten Genel Müdürümüz Sayın Osman Nuri Gülay, teması "Endüstri 4.0 Yenilenebilir Enerji Kaynakları", sloganı ise "Ahican Sivas Yollarında" olan yarışmaya 15 ülkeden; 446 kurumdan, 4 bin 87 öğrenci ve öğretmenin 3 bin 7 robotla katıldığını söyledi.
Sayın Gülay; Biz biliyoruz ki, kalkınmanın temelinde eğitim vardır. Eğitimde de asıl olan nitelikli eğitimdir. Biz bu kapsamda ülkemizde mesleki ve teknik eğitimin niteliğinin artırılması için var gücümüzle çalışıyoruz.
Şunun farkında ve bilincindeyiz ki, geleceğimizin mimarı gençlerimizin bilimle, teknoloji ile yakından ilgilenen, araştıran kendilerini sürekli geliştiren bireyler olmalarını sağlamak temel görevimizdir. Çünkü biliyoruz ki, kendi bilgisini üretemeyen, taklidin ötesine geçemeyen ve başka ülkelerin bilimsel gelişmelerine muhtaç olan toplumlar; ilerleme kaydedemezler.
Endüstri 4.0 yaklaşımına uygun olarak, 12 kategoride düzenledikleri yarışmaya büyük ilgi gösterilmesi ve katılımın da yoğun olmasının memnuniyet verici olduğunu ifade eden Gülay, bilimsel düşünebilen ve ürün geliştirebilen öğrencileri görmenin gurur verici olduğunu kaydetti.
Bugüne kadar yapılan tüm gelişimler ve çalışmalar göstermiştir ki, gençlerimiz desteklendiğinde ortaya son derece güzel işler, büyük başarılar ve neticeler çıkmaktadır.
Yeniliklere açık, öz güven sahibi yeni yaklaşımlar ile geleceğe bakabilen, vizyoner bir gençliğimizin yetiştiğini gururla görüyoruz.
Medarı iftiharımız olacak daha nice başarılı çalışmalara ulaşmamız dileği ile yarışmamıza katılan tüm öğrencilere başarılar diliyor, emeği geçenleri tebrik ediyor, organizasyonun güzel gelişmelere vesile olmasını temenni ediyorum dedi.
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sayın İlker Murat AR, Sivas Belediye Başkanı Sayın Sami AYDIN, Sivas Valisi Sayın Davut GÜL yaptıkları konuşmalarında yarışmanın ve mesleki ve tekniğin önemini vurguladılar.
Okul ve kurumlarca üretilen projelerin/ürünlerin sergilendiği standları tek tek inceleyen Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz projeleri/ürünleri yapan öğrencilerden bilgi aldı.
Yarışmalar, 11 Mayıs Cuma günü yapılacak olan finaller sonrasında kapanış töreni ile sona erecektir.